Το Opencart και το Shopify είναι και οι δύο δημοφιλείς πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που χρησιμοποιούνται από τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία και τη διαχείριση eshop. Ενώ και οι δύο πλατφόρμες προσφέρουν πολλές από τις ίδιες δυνατότητες, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ τους που καθιστούν την καθεμία ιδανική για διαφορετικούς τύπους επιχειρήσεων.

Το Opencart είναι μια αυτοεξυπηρετούμενη πλατφόρμα ανοικτού κώδικα που μπορεί να προσαρμοστεί και να τροποποιηθεί ώστε να ταιριάζει σε διάφορες ανάγκες. Έχει σχεδιαστεί για να είναι φιλικό προς το χρήστη, αλλά και αρκετά ισχυρό για να καλύπτει τις ανάγκες μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Το Opencart προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υποστηριζόμενων πυλών πληρωμής, επιλογών προϊόντων και θεμάτων.

Το Shopify είναι μια πλατφόρμα βασισμένη στο cloud που δεν απαιτεί τεχνική εγκατάσταση ή συντήρηση εκ μέρους του χρήστη. Έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολο στη χρήση με χαρακτηριστικά όπως η δημιουργία καταστημάτων drag-and-drop και η εύκολη ενσωμάτωση με υπηρεσίες τρίτων. Το Shopify προσφέρει επίσης ένα ευρύ φάσμα προσαρμοσμένων θεμάτων και εφαρμογών που σας βοηθούν να προσαρμόσετε το κατάστημά σας.

Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ του Opencart και του Shopify είναι η δομή τιμολόγησης. Η χρήση του Opencart είναι δωρεάν, αλλά απαιτεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας, ενώ το Shopify έχει συνδρομή που περιλαμβάνει τη φιλοξενία. Επιπλέον, το Opencart είναι πιο προσαρμόσιμο από το Shopify, επιτρέποντας στους χρήστες να τροποποιήσουν τον κώδικα σύμφωνα με τις δικές τους απαιτήσεις. Ωστόσο, αυτή η προσαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο σε όσους έχουν γνώσεις προγραμματισμού, ενώ η διεπαφή drag-and-drop του Shopify διευκολύνει τη χρήση και την προσαρμογή ακόμη και για αρχάριους.

Συνοψίζοντας, τόσο το Opencart όσο και το Shopify προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος χαρακτηριστικών, αλλά η βασική διαφορά έγκειται στη δομή τιμολόγησης και στην ευκολία χρήσης. Το Opencart είναι μια δωρεάν πλατφόρμα αυτοδιαχειριζόμενη που απαιτεί κάποιες γνώσεις κωδικοποίησης για την προσαρμογή, ενώ το Shopify είναι μια πλατφόρμα βασισμένη στο cloud με φιλική προς το χρήστη διεπαφή.