Αν ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε το δικό σας blog και σκέφτεστε πως ποια πλατφόρμα να επιλέξετε το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για την δημιουργία blog. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε τις πιο γνωστές αξιολογώντας τες με βάση κάποια κριτήρια που θεωρούμε ότι είναι σημαντικά για μια τέτοια επιλογή.
Κριτήρια αξιολόγησης μιας πλατφόρμας blog
Πριν αρχίσουμε την αξιολόγηση των εργαλείων / πλατφόρμες στα οποία καταλήξαμε είναι σημαντικό να αναφέρουμε τι θεωρούμε ότι είναι σημαντικό και θα έπρεπε να καθορίζει την επιλογή μιας πλατφόρμας για την δημιουργία ενός blog.
Γενικά κριτήρια αναφορικά με την αξιολόγηση
Ευκολία στην χρήση
Οσο αφορά και την αρχική παραμετροποίηση της πλατφόρμας αλλά και στην συνέχεια το πόσο εύκολο είναι να δημιουργούμε περιεχόμενο/άρθρα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο ειδικά για χρήστες που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την δημιουργία blog.
Ευελιξία στην επέκταση του blog
Θα πρέπει να σκεφτείτε για ποιο λόγο θα δημιουργήσετε το blog και τι στόχους θέλετε να πετύχετε (αν έχετε συγκεκριμένους στόχους). Αν έχετε συγκεκριμένους στόχους που αφορούν την επιτυχία και μελλοντική επέκτασή του εγχειρήματος θα είναι προτιμότερο να λάβετε και αυτό το στοιχείο υπ’ όψιν σας κατά την αρχική επιλογή της πλατφόρμας.
Αν επιθυμείτε να σας φέρει εισόδημα
Αν σκοπός σας είναι να βρείτε τρόπους να σας φέρει εισόδημα στο μέλλον η αξιολόγηση της πλατφόρμας θα πρέπει να περιλαμβάνει και αυτό το κριτήριο.
Σε ποιά γλώσσα θα αρθρογραφήσετε
Αν επιθυμείτε να αρθρογραφήσετε στα Αγγλικά οι επιλογές πλατφόρμας blog μπορεί να είναι ακόμα περισσότερες.
Πιο συγκεκριμένα κριτήρια
- Χρειάζεται να εγκαταστήσετε εσείς την πλατφόρμα;
- Χρειάζεται να κάνετε εσείς την τεχνική συντήρηση της πλατφόρμας;
- Είναι εύκολη η προσθήκη και δημοσίευση περιεχομένου μέσα;
- Μπορείτε να επιλέξετε το δικό σας domain name;
- Απαιτείται να αγοράσετε υπηρεσίες φιλοξενίας;
- Η πλατφόρμα σας δίνει πρόσβαση σε δικούς της αναγνώστες;
- Εχετε την δυνατότητα να διαμορφώσετε την αισθητική του ιστολογίου σας όπως επιθυμείτε;
- Σας δίνει πρόσβαση σε εργαλεία επέκτασης των λειτουργιών της;
- Μπορείτε να την συνδέσετε με εργαλεία παρακολούθησης στατιστικών (πχ Google analytics);
- Αν χρειαστείτε βοήθεια πόσο εύκολα θα την βρείτε;
- Σας δίνει δυνατότητες να βελτιστοποιήσετε με SEO τεχνικές τις σελίδες σας για οργανική κίνηση;
- Αν στο μέλλον επιλέξετε να βάλετε μέσα στο blog σας eshop γίνεται;
- Μπορείτε να προσθέσετε κώδικα καλύτερη απόδοση διαφημίσεων στο facebook, tiktok, google?
- Μπορείτε να προσθέσετε marketing εργαλεία (πχ newsletter, CRM κλπ)
- Κόστος. Είναι καλή επιλογή αναφορικά με το οικονομικό ποσό που μπορείτε να διαθέσετε;
Οι πλατφόρμες που επιλέξαμε για την κατασκευή ενός blog
Στην συνέχεια ακολουθούν οι πλατφόρμες που έχουμε επιλέξει. Αν θέλετε να δείτε την άποψή μας για κάποια συγκεκριμένη από αυτές δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ πάνω στο λινκ. Αν επιθυμείτε να διαβάσετε για όλες, απλά συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο μας.
a. WordPress.org
b. WordPress.com
c. Wix
d. Blogger
e. Weebly
a. WordPress.org
Το WordPress.org είναι η πιο γνωστή πλατφόρμα δημιουργίας ιστοσελίδων και blog στον κόσμο. Εμφανίστηκε στην αγορά το 2003 και την στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο (2022) είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για 43% των ιστοσελίδων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα σίγουρα το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 60-70% γιατί πολλές εταιρείες πληροφορικής το έχουν επιλέξει σαν λύση.
Πλεονεκτήματα
- Ευκολο στην χρήση μετά την εγκατάσταση
- Ευκολα επεκτάσιμο και με χαμηλό κόστος
- Μπορείτε να επιλέξετε δικό σας domain name
- Μπορείτε να προσθέσετε ότι επέκταση επιθυμείτε στο μέλλον ή από την αρχή.
- Συνεργάζεται με πάρα πολλά εργαλεία marketing
- Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε κώδικα για να εμφανίζετε διαφημίσεις της Google μέσα στο site σας και να παίρνετε χρήματα από τα κλικ που θα κάνουν οι αναγνώστες σας στις διαφημίσεις της Google.
- Υπάρχει μεγάλη κοινότητα αρθρογράφων και προγραμματιστών που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη πλατφόρμα. Οπότε αν χρειαστείτε υποστήριξη σε κάτι θα μπορέσετε να βρείτε πληροφορίες δωρεάν και αν δεν μπορείτε εσείς να κάνετε αυτό που απαιτείται μπορείτε εύκολα να προσλάβετε κάποιον να το κάνει για εσάς.
- Ισως είναι και η πιο αγαπημένη πλατφόρμα της Google αναφορικά με την ταξινόμηση του περιεχομένου της στους καταλόγους της και την εμφάνισή του στα αποτελέσματα των αναζητήσεων των χρηστών.
- Θα σας επιτρέψει να συνεργαστείτε με όλες τις δημοφιλή πλατφόρμες marketing.
- Υπάρχουν πολλές έτοιμες λύσεις για την συνεργασία της με πλατφόρμες όπως το facebook, instagram tiktok etc. αν επιθυμείτε να τρέξετε διαφημίσεις.
- Μπορείτε στο μέλλον να προσθέσετε πολύ εύκολα και ανέξοδα ακόμα και την λειτουργικότητα ενός eshop.
Μειονεκτήματα
- Αν δεν είστε διατεθειμένος να αφιερώσετε αρκετές ώρες στο να μάθετε πως να κάνετε την εγκατάσταση και συντήρηση αυτής της πλατφόρμας, καλύτερα να προσλάβετε κάποιον να το κάνει για εσας. Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε να το κάνουμε εμεις για εσας.
- Θα πρέπει να φροντίσετε για την συντήρηση του ιστολογίου ενημερώνοντας το WordPress και τα πρόσθετα που θα χρησιμοποιήσετε με τις νέες τους εκδόσεις.
- Θα πρέπει να το φροντίζετε για την ανανέωση του πακέτου φιλοξενίας και του domain name.
Αναφορικά με το κόστος συντήρησης ενός WordPress blog θα πρέπει να υπολογίσετε ότι θα χρειαστεί να πληρώνετε το πακέτο φιλοξενίας και το domain name μια φορά τον χρόνο (αν αγοράσετε ετήσια πακέτα). Για αυτά τα δυο κόστη, για ένα απλό blog, συνολικά το κόστος είναι από 50-90 ευρώ το χρόνο. Αν αναθέσετε την συντήρησή του σε κάποια εταιρεία πληροφορικής πχ. να σας ανανεώνουν ότι απαιτείται μια φορά τον χρόνο ένα ελάχιστο κόστος τέτοιας υποστήριξης είναι περίπου 50ευρώ τον χρόνο.
b. WordPress.com
Το WordPress.com είναι μια πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για την φιλοξενία ιστοσελίδων blog μικρών εταιρικών ιστοσελίδων και eshop. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που το κατασκεύασε είναι ένας από τους συνιδρυτές του WordPress.org.
Το WordPress.com προσφέρει ένα βασικό πακέτο για την δημιουργία blog ιστότοπου εντελώς δωρεάν. Αν επιθυμείτε το ιστολόγιό σας να έχει το domain της επιλογής σας ή επιπλέον αποθηκευτικό χώρο μπορείτε να αναβαθμίσετε το πακέτο από την δωρεάν υπηρεσία τους σε ένα από τα premium που διαθέτουν και ουσιαστικά απαιτείται μια μικρή χρέωση.
Αν επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα ιστολόγιο για hobby χωρίς να έχετε κάποιες ιδιαίτερες προσδοκίες από αυτό τότε το WordPress.com είναι μια πολύ καλή και οικονομική λύση.
Πλεονεκτήματα
- Δεν χρειάζεται εγκατάσταση και γνώσεις που σχετίζονται με τεχνικά θέματα υποστήριξης ιστοσελίδων
- Είναι εύκολο στην χρήση
- Αν δεν έχετε θέμα το domain σας να έχει την μορφή https://yourname.wordpress.com μπορεί να το χρησιμοποιήσετε δωρεάν.
- Αν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε καλύτερα πως να το χρησιμοποιείται υπάρχει μεγάλη κοινότητα χρηστών online που μπορεί να σας βοηθήσει με τις δημοσιεύεις που κάνει.
Μειονεκτήματα
- Μικρή επιλογή σχεδίων / design templates από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε το δικό σας.
- Περιορισμένη επεκτασιμότητα αναφορικά με επιπλέον λειτουργικότητα που μπορείτε να προσθέσετε στο ιστολόγιο.
- Δεν μπορείτε να προσθέσετε Google διαφημίσεις στο blog σας στο δωρεάν πακέτο. Στο δωρεάν πακέτο το WordPress.com θα εμφανίζει τις δικές του διαφημίσεις μέσα στον ιστότοπό σας.
- Το ιστολόγιο σας δεν σας ανήκει. Το WordPress.com μπορεί να απενεργοποιήσει τον ιστότοπό σας αν θεωρήσει ότι το περιεχόμενό του δεν συμφωνεί με τους κανόνες χρήσης του.
Αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο (Ιούλιος 2022) το WordPress.com προσφέρει δυο πακέτα με συνδρομή. Το Starter με χρέωση 60€/χρόνο και το Pro με χρέωση 180€/χρόνο. Αν θέλετε να συγκρίνετε τις δυνατότητες του WordPress.org με αυτές του WordPress.com θα πρέπει να συγκρίνετε με το Pro πακέτο αλλά και πάλι συγκριτικά με το WordPress.org το WordPress.com είναι πολύ περιορισμένο.
Από άποψη ευκολίας στην χρήση, είναι και τα δυο πολύ εύκολα με την διαφορά ότι το WordPress.org θα πρέπει να σας το εγκαταστήσει κάποιος που γνωρίζει γιατί απαιτεί εγκατάσταση. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αν ξεκινήσετε με το WordPress.com να το μεταφέρεται στο WordPress.org στο μέλλον αν το επιθυμήσετε. Απλά το πιο πιθανό είναι ότι και σε αυτό θα χρειαστείτε βοήθεια και μερικές φορές σε τέτοιες μεταφορές προκύπτουν τεχνικά προβλήματα που τις κάνουν δύσκολες.
c.Blogger
Μια ακόμη λύση για την δημιουργία blog δωρεάν προσφέρετε από την πλατφόρμα της Google Που ονομάζεται Blogger. Είναι μια από τις πρώτες (1999) πλατφόρμες που δημιουργήθηκε καθαρά για την δημιουργία ιστολογίου.
Για να ξεκινήσετε το blog σας στο Blogger χρειάζεστε απλά ένα λογαριασμό Google (δηλαδή ένα gmail).
Πλεονεκτήματα
- Είναι δωρεάν πλατφόρμα
- Δεν απαιτούνται τεχνικές γνώσεις για την συντήρησή του
- Εχει την σφραγίδα της Google στις προδιαγραφές της και οι αλγόριθμοι της Google την επισκέπτονται συχνά για να ταξινομήσουν το περιεχόμενό της στα αποτελέσματα αναζητήσεων της Google.
Μειονεκτήματα
- Περιορισμένη λειτουργικότητα
- Δεν υπάρχει δυνατότητα επεκτασιμότητας
- Οι επιλογές αναφορικά με το design είναι ελάχιστες.
- Η Google μπορεί όπως και στην περίπτωση του WordPress.com να απενεργοποιήσει το ιστολόγιό σας αν θεωρήσει ότι το περιεχόμενο του δεν συμφωνεί με τους κανόνες της.
Αν απλά επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα ιστολόγιο φωρεάν τότε η πλατφόρμα Blogger είναι μια πολύ καλή λύση. Αν στο μέλλον επιθυμήσετε να το μεταφέρετε στο WordPress.org μπορείτε να το κάνετε με κάποια βοήθεια. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο υπάρχουν τρόποι να μεταφερθεί.
Wix.com
Το Wix είναι μια πλατφόρμα που τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ δημοφιλής λόγω κυρίως της διαφήμισης που έκανε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι αξιόλογη. Απλά, κέρδισε έδαφος έναντι των άλλων γιατί επένδυσε πολύ στο να γίνει γνωστή.
Κατά την άποψή μας είναι αξιόλογη γιατί είναι μια ενδιάμεση λύση. Συγκριτικά με το WordPress.com και το Blogger προσφέρει περισσότερες δυνατότητες με εύκολο τρόπο. Συγκριτικά με το WordPress.org δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδο λειτουργικότητάς που έχει και μπορεί να αναπτυχθεί στο WordPress.org.
Το Wix είναι μια καλή λύση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν μόνοι τους την ιστοσελίδα τους χωρίς να ασχολούνται με τεχνικά θέματα. Προσφέρει διάφορα πακέτα δημιουργίας ιστοσελίδας είτε για εταιρική παρουσίαση είτε για δημιουργία eshop. Δεν στοχεύει τόσο σε bloggers παρόλο που blog μπορεί να προσθεθεί στους ιστότοπούς που δημιουργούνται στο win αν ο ιδιοκτήτης προσθέσει την λειτουργία του blog με ένα πρόσθετο που διαθέτει.
Πλεονεκτήματα
- Διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε design templates για την επιλογή σχεδίου για τον ιστότοπο
- Ευκολία στην δημιουργία του ιστότοπου με εργαλεία που δεν απαιτούν γνώσεις προγραμματισμού
- Η εγκατάσταση της ιστοσελίδας γίνεται με ευκολία και ταχύτητα και από απλούς χρήστες
Μειονεκτήματα
- Το δωρεάν πακέτο που διαθέτουν είναι πολύ περιορισμένο και εκεί εμφανίζεται το λογότυπο του Wix.
- Τα δωρεάν πρόσθετά του από τρίτους πάροχους είναι πολύ λίγα και απλά δεν υπάρχει σύγκριση με αυτά που το WordPress.org παρέχει.
- Αν επιλέξετε ένα σχέδιο / template design μετά δεν μπορείτε να το αλλάξετε.
- Η λειτουργικότητα για eshop παρέχεται από πακέτα που είναι με συνδρομή και συγκριτικά με την λειτουργικότητα που τα eshop μπορεί να χρειαστούν η δυνατότητες των wix eshop πακέτων είναι περιορισμένες.
- Στην Ελλάδα οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής δεν ασχολούνται με το Wix και αν χρειαστείτε βοήθεια θα είναι πιο δύσκολο να βρείτε ένα καλό συνεργάτη.
Θεωρητικά είναι μια πολύ καλή λύση και για blogger. Δεν είναι τόσο απλή και εύκολη όπως το blogger αλλά αν η σχέση σας με την τεχνολογία είναι καλή σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε να πειραματιστείτε. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του συγκριτικά με το WordPress.org
Συμπέρασμα
Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε πλατφόρμα για τη δημιουργία του blog σας. Εμείς θεωρούμε ότι όλες οι πλατφόρμες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο είναι αξιόλογες και σίγουρα μπορούν να σας δώσουν την λύση που χρειάζεστε ανάλογα με αυτό που θέλετε να πετύχει το ιστολόγιό σας. Αν επιλέξετε το WordPress.org σαν λύση μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμας για την εγκατάστασή του. Προσφέρουμε ένα πακέτο για την εγκατάσταση του WordPress με premium theme. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος συντήρησης του ιστολογίου σας θα είναι λιγότερο από τα καλά πληρωμένα πακέτα που προσφέρουν οι πλατφόρμες και θα έχετε την δυνατότητα να το επεκτείνεται πολύ περισσότερο στο μέλλον αν το επιθυμείτε συγκριτικά με τα πακέτα των προαναφερόμενων website.