Στις μέρες μας όλοι όσοι ασχολούνται με το εμπόριο έχουν ένα eshop ή θα έπρεπε να έχουν αν δεν το έχουν πράξει ακόμα. Αλλά η ύπαρξη ενός eshop από μόνη της δεν φέρνει την επιτυχία. Η επιτυχία σε ένα eshop είναι μεταβλητή πολλών παραμέτρων.
Στην συνέχεια θα αναφέρουμε τους 5 κατά την άποψη μας πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία ενός eshop σε μια μικρομεσαία επιχείρηση:
- Η σχέση του επιχειρηματία με το αντικείμενο που προωθεί
- Ο συνεργάτης που θα επιλεχθεί για την κατασκευή και προώθηση του eshop
- Η δυναμική των προϊόντων που προσφέρει η επιχείρηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό που έχει
- Οι εξωτερικοί παράγοντες που καθορίζουν τις συνθήκες στις οποίες κινείται η αγορά
- Η επιθυμία του καταναλωτή για αγορά τέτοιων προϊόντων
Στην συνέχεια θα αναλύσουμε τον καθένα από αυτούς του παράγοντες για να αναπτύξουμε το σκεπτικό μας και να δώσουμε μια καλύτερη εικόνα.
-
Η σχέση του επιχειρηματία..
Πολλά eshop δημιουργούνται χωρίς να υπάρχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης για τα προϊόντα που πουλάει. Δημιουργούνται σαν μια ευκαιρία γρήγορου χρήματος. Ενας τέτοιος λόγος ύπαρξης ενός eshop θα το καταδικάσει στην αποτυχία σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Αυτό γιατί απαιτείται πολύ καλή γνώση του αντικειμένου αλλά και ενθουσιασμός για να προσφέρει ο επιχειρηματία μια προστιθέμενη αξία στο eshop του και να το κάνει να ξεχωρίσει από άλλα κερδίζοντας σε τομείς όπως ή μοναδικότητα, εντύπωση, εξυπηρέτηση, ποικιλία, τιμή, ανανέωση, καινοτομία κλπ . Ανάλογα την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται μια επιχείρηση ο πιο σημαντικός τομέας μπορεί να διαφέρει παρόλα αυτά πρέπει να υπάρχει κάτι στο οποίο διαφέρει και είναι κερδίζει τις εντυπώσεις των υποψήφιων πελατών του.
-
Ενας αξιόπιστος συνεργάτης
Ενας αξιόπιστος συνεργάτης στον τομέα της κατασκευής eshop και προώθησης eshop δεν έχει το ίδιο προφιλ για όλες τις επιχειρήσεις. Αξιόλογος συνεργάτης είναι αυτός που θα κατανοήσει τον επιχειρηματία, τις ανάγκες του, τις δυνατότητες του, το αντικείμενό του, τον προϋπολογισμό που έχει για αυτή την επένδυση και θα του προσφέρει λύσεις για την επιχείρησή του με βάση αυτή την πραγματικότητα.
Σε μια τέτοια περίπτωση πολλές φορές το πιο φθηνό eshop μένει να είναι απλά ένα ακόμα eshop μέσα άπειρα που υπάρχουν… Αλλά και το πιο εντυπωσιακό και ακριβό δεν είναι πάντα κατάλληλο για μια επιχείρηση που δεν έχει την δυνατότητα να ανταπεξέλθει στα έξοδα συντήρησής του.
Μια μέση επιχείρηση στην Ελλάδα βρίσκεται κάπου στην μέση. Ο συνεργάτης της θα πρέπει να μπορεί να της προσφέρει μια καλή λύση για ένα αποτέλεσμα που θα την βοηθήσει να αναπτυχθεί. Οχι, ότι πάντα μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό. Σίγουρα όμως μπορούμε πάντα να το προσπαθήσουμε στα πλαίσια που ο προϋπολογισμός που έχουμε μας επιτρέπει και πάντα λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις συνθήκες που υπάρχουν.
-
Ανταγωνισμός και δυναμική
Ακόμη και όταν υπάρχει η αγάπη και το ενδιαφέρον ου επιχειρηματία για το αντικείμενο της επιχείρησης του, ένα καινούργιο eshop θα πρέπει να κινείται στα πλαίσια που η αγορά απαιτεί. Ειδικά όταν τα προϊόντα του δεν είναι μοναδικά και υπάρχουν και άλλοι έμποροι που έχουν ακριβώς τα ίδια στα δικά τους eshop (ειδικά αν είναι και επώνυμα αυτά τα προϊόντα). Ο καταναλωτής σε τέτοιες περιπτώσεις αφού καταλήξει σε αυτό που θέλει να αγοράσει, συνήθως θα κάνει μια ακόμη έρευνα να δει αν μπορεί να το βρει και στην καλύτερη τιμή από μια πηγή/eshpp που θα θεωρήσει εξίσου αξιόπιστο. Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να μελετηθεί ο ανταγωνισμός πολύ καλά.
-
Εξωτερικοί παράγοντες
Είδαμε όλοι μας πόσο πολύ οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αγορά και τις προτιμήσεις της. Ο covid, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξημένες τιμές τις ενέργειας κλπ.. συνθήκες σαν αυτές παίζουν πάντα ρόλο. Μερικές φορές είναι θέμα συγκυριών αν το λανσάρισμα ενός νέου eshop θα στεφθεί με επιτυχία. Το σίγουρο είναι ότι η ζωή συνεχώς αλλάζει. Ούτε να φοβόμαστε συνέχεια να κάνουμε μια κίνηση είναι η λύση αλλά ούτε να αψηφούμε την οποιαδήποτε πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να μάθουμε να συντονιζόμαστε με τις εξωτερικές συνθήκες.
-
Επιθυμία αγοραστών
Το κατά πόσο έτοιμοι είναι οι καταναλωτές να αγοράσουν ένα προϊόν εξαρτάται από το αν έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν μια αντίστοιχη ανάγκη να καλύψουν. Όταν ένα προϊόν ή μια κατηγορία προϊόντων είναι πολύ καινούργια σε μια αγορά απαιτείται χρόνος για να ενημερωθεί ο υποψήφιος αγοραστής. Αλλά μπορεί να αποδειχθεί και αφού ενημερωθούν για αυτό ότι απλά δεν το αναγνωρίζουν σαν δική τους ανάγκη. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει με προϊόντα που έχουν πετύχει σε ξένες αγορές αλλά όχι στην Ελληνική και το αντίθετο βέβαια. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει ήδη προμηθευτής που καλύπτει αυτή την ανάγκη με ένα λίγο διαφορετικό προϊόν τον οποίο όμως οι καταναλωτές έχουν επιλέξει ήδη.
Συμπέρασμα
Στην Tryseo η εμπειρία μας, μας έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μόνο μια συνταγή επιτυχίας και δεν υπάρχει και η απόλυτη συνταγή. Η επιτυχία σε ένα eshop βασίζεται στην καλή συνεργασία όλων όσων θα συμμετάσχουν στην ομάδα επιτυχίας του. Όλοι αυτοί θα κλιθούν να φέρουν τον καλύτερό τους εαυτό στα πλαίσια της συνεργασίας. Γιατί η επιτυχία θα βασιστεί πάνω σε αυτό. Καλή επιτυχία λοιπόν στην σύνθεση αυτής της ομάδας!
Αν επιθυμείτε να επιλέξετε την Tryseo ως συνεργάτη σας στο κομμάτι της κατασκευής eshop και προώθησής του, επικοινωνήστε μαζί μας.