Σήμερα, σχεδόν κάθε επιχείρηση χρειάζεται ένα σύστημα ηλεκτρονικού εμπορίου (eshop) για να αναπτυχθεί και να επεκταθεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην ψηφιακή εποχή, όπου οι άνθρωποι ψωνίζουν online περισσότερο από ποτέ. Ένας ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου σας επιτρέπει να πουλάτε τα προϊόντα σας απευθείας στους πελάτες αντί να χρειάζεται να περνάτε από χονδρέμπορους ή λιανοπωλητές. Ωστόσο, η σύνδεση του ERP σας με το eshop κατάστημα σας μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν δεν έχετε εμπειρία με κανένα από τα δύο συστήματα. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς μπορείτε να ενσωματώσετε το λογισμικό ERP σας με μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, έτσι ώστε και τα δύο συστήματα να παραμένουν καλά οργανωμένα και αποτελεσματικά ταυτόχρονα. Αυτές οι ενσωματώσεις είναι απαραίτητες για την αύξηση της λειτουργικότητας και των δύο συστημάτων και τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη για τους αγοραστές που επισκέπτονται συχνά τον ιστότοπο – αλλά και για τους υπαλλήλους που χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες του ERP σε καθημερινή βάση.

Τι είναι ένα ERP;

Το ERP σημαίνει Enterprise Resource Planning (προγραμματισμός επιχειρησιακών πόρων). Πρόκειται για μια λύση λογισμικού που βοηθά τους οργανισμούς να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες με τη βοήθεια ενός ενιαίου, ολοκληρωμένου συστήματος. Αυτό το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες όπως η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, οι προμήθειες, οι πωλήσεις, το μάρκετινγκ, η λογιστική και άλλες λειτουργίες εντός της επιχείρησης. Ο στόχος ενός ERP είναι να αυτοματοποιήσει και να ενσωματώσει κάθε επιχειρηματική διαδικασία σε μια επιχείρηση, ώστε οι υπάλληλοί της να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Για να γίνει αυτό, το σύστημα θα περιλαμβάνει πιθανότατα έναν συνδυασμό υλικού, λογισμικού και δικτύων επικοινωνίας. Ένα σύστημα ERP μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν το κόστος, να αυξήσουν τα έσοδα και να βελτιώσουν την ικανοποίηση των πελατών, βελτιώνοντας τις επιχειρηματικές διαδικασίες.

Γιατί να ενσωματώσετε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου με ένα ERP;

Η ενσωμάτωση της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου με ένα σύστημα ERP μπορεί να συμβάλει στον εξορθολογισμό της επιχείρησής σας και να σας επιτρέψει να χρησιμοποιείτε ένα σύστημα για πολλαπλές λειτουργίες. Μόλις η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου συνδεθεί με το ERP σας, θα έχετε πρόσβαση σε δεδομένα και από τα δύο συστήματα από μία οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βλέπετε πληροφορίες από το ηλεκτρονικό κατάστημα, όπως δεδομένα προϊόντων και πελατών, μαζί με πληροφορίες από το ERP σας, όπως παραγγελίες αγοράς, επίπεδα αποθεμάτων και παραγγελίες εξυπηρέτησης πελατών. Αυτή η ενσωμάτωση μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε οργανωμένοι, συγκεντρώνοντας τα δεδομένα σας και διασφαλίζοντας ότι είναι πάντα ενημερωμένα. Γεγονός που εξοικονομεί σημαντικό χρόνο και προσπάθεια, επειδή δεν χρειάζεται να γίνονται εργασίες σε δύο διαφορετικά συστήματα για να λάμβάνονται τα απαραίτητα δεδομένα. Η σύνδεση ενός ERP με ένα eshop μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να αυξήσει τη λειτουργικότητα και των δύο συστημάτων, επειδή μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε σύστημα για περισσότερους από έναν σκοπούς.

Ποια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να ενσωματώσετε με το ERP σας;

Όταν αποφασίσετε να ενσωματώσετε την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου με το ERP σας, έχετε μερικές επιλογές για το ποια πλατφόρμα eshop θα πρέπει να επιλέξετε. Θα πρέπει να εξετάσετε τη λειτουργικότητα της κάθε πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου και το πόσο καλά ενσωματώνεται με το σύστημα ERP σας. Δεδομένου ότι κάθε πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε με ποιες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πιο εξοικειωμένοι οι υπάλληλοί σας, ώστε να μπορούν να περιηγηθούν εύκολα στην πλατφόρμα. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε πόσοι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα ανά πάσα στιγμή. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να επιλέξετε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που ενσωματώνεται με το σύστημα ERP σας και είναι αρκετά ισχυρή ώστε να υποστηρίζει τις ανάγκες της επιχείρησής σας.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για την επιχείρησή σας;

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για την ενσωμάτωση με το σύστημα ERP σας. Θα πρέπει να ξεκινήσετε προσδιορίζοντας πόσοι χρήστες θα χρησιμοποιούν το σύστημα ταυτόχρονα. Πρέπει επίσης να σκεφτείτε τι θα κάνουν στην πλατφόρμα και πώς θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Θα πρέπει επίσης να προσδιορίσετε πόσα προϊόντα πρέπει να πουλήσετε, πόσες παραλλαγές αυτών των προϊόντων πρέπει να προσφέρετε και πόσους πελάτες θέλετε να προσελκύσετε. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το κόστος κάθε πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς ένα πιο ισχυρό σύστημα μπορεί να έχει υψηλότερη τιμή. Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε τη διαδικασία ενσωμάτωσης και τυχόν προβλήματα συμβατότητας που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Πώς να ενσωματώσετε το ERP σας με μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε το ERP σας με μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Μπορείτε να επιλέξετε να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη ενσωμάτωση που έχει κατασκευαστεί ειδικά για την εταιρεία σας ή μπορείτε να επιλέξετε μια έτοιμη λύση που έχει σχεδιαστεί για γενική χρήση και είναι προκατασκευασμένη με γνώμονα άλλους προμηθευτές. Εάν εργάζεστε με μια προσαρμοσμένη ολοκλήρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα API, μια υπηρεσία ιστού ή μια προσαρμοσμένη βάση δεδομένων για να συνδέσετε τα δύο συστήματα μεταξύ τους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ενδιάμεσο σύστημα, όπως ένα CRM ή ένα WMS, για να συνδέσετε τα δύο συστήματα, το οποίο θα σας επιτρέψει να βλέπετε όλα τα δεδομένα σας σε μία οθόνη.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την ενσωμάτωση της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου σας με το σύστημα ERP σας. Μόλις συνδεθούν αυτά τα συστήματα, θα μπορείτε να βλέπετε όλα τα δεδομένα σας σε ένα μέρος, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την παρακολούθηση των πωλήσεων, τη διαχείριση των αποθεμάτων και τη διατήρηση των πελατών σας ευχαριστημένων. Επιπλέον, η ενοποίηση των συστημάτων ERP και ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και προσπάθεια, συγκεντρώνοντας τα δεδομένα σας και απλοποιώντας τις ροές εργασίας σας. Τώρα που γνωρίζετε τι είναι ένα ERP και πώς μπορεί να ενσωματωθεί με μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, ήρθε η ώρα να επιλέξετε το κατάλληλο λογισμικό για την επιχείρησή σας.  Στην Tryseo αναλαμβάνουμε έργα σύνδεσης κατασκευής eshop και σύνδεσής τους με ERP. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να σας δώσουμε μια προσφορά.