Ας δούμε τι καθορίζει μια επιτυχημένη κατασκευή ενός portal

Τι Είναι ένα Portal; Και Ποιες Είναι οι Διάφορες Μορφές του;
Προτού ξεκινήσουμε με τις συγκεκριμένες συμβουλές για τη δημιουργία ενός portal, ας κατανοήσουμε τη φύση των portals και διάφορες μορφές που αυτά μπορεί να πάρουν.

Ορισμός Portal: Ένα portal είναι μια διαδικτυακή πύλη ή πύλη πληροφοριών που συγκεντρώνει και παρέχει πρόσβαση σε διάφορες πληροφορίες, υπηρεσίες ή πόρους σε μια συγκεκριμένη θεματική περιοχή. Αναλύοντας τον όρο, το “portal” συχνά αναφέρεται σε μια είσοδο ή πύλη προς κάποιον ειδικό τομέα, όπου οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες πληροφορίες ή υπηρεσίες.

Διάφορες Μορφές των Portals

Ας δούμε στην συνέχεια κάποιες από τις πιο συνηθισμένες μορφές / τύπους που μπορεί να πάρει ένα portal.

 1. Ειδησεογραφικά Portals: Παρέχουν συγκεντρωμένες και ενημερωμένες ειδήσεις για συγκεκριμένα θέματα ή κλάδους.
  Παραδείγματα: in.gr, protothema.gr, newsit.gr, iefimerida.gr
 2. Αθλητικά Portals: Εστιάζονται σε αθλητικά γεγονότα, στατιστικά, και αναλύσεις.
  Παραδείγματα: SDNA.gr, Gazzetta.gr, Sport24.gr, Eurosport.gr
 3. Εμπορικά Portals: Συγκεντρώνουν προϊόντα από διάφορα καταστήματα για αγορές online.
  Παραδείγματα: Skroutz.gr, Public.gr, BestPrice.gr
 4. Κοινωνικά Portals: Συνδέουν ανθρώπους με βάση τα ενδιαφέροντα, την επαγγελματική δραστηριότητα, ή τις φιλίες τους.
  Παραδείγματα: Facebook.com, Instagram.com, TikTok.com
 5. Εκπαιδευτικά Portals: Παρέχουν ψηφιακό περιεχόμενο για μάθηση και κατάρτιση.
  Παραδείγματα: KhanAcademy.org, Coursera.org, Udemy.com, ocw.mit.edu
 6. E-mail Υπηρεσίες Portals: Παρέχουν στους χρήστες την δυνατότητα να ανοίγουν email λογαριασμούς και να στέλνουν και να λαμβάνουν email.
  Παραδείγματα: Gmail.com, Hotmail.com, Yahoo.gr
Κατασκευή portal εύρεσης εργασίας
 1. Ειδικών υπηρεσιών portal: Ιστοσελίδες που παρέχουν ειδικές υπηρεσίες σε διάφορους τομείς.
  Παραδείγματα: Google Maps, YouTube, Spotify, Netflix
 2. Πολιτιστικά & Ταξιδιωτικά portals: Ιστοσελίδες που έχουν περιεχόμενο που σχετίζεται με τον πολιτισμό:
  Παραδείγματα: Wikipedia.org, IMDb.com, RottenTomatoes.com, TripAdvisor.com, Booking.com, Expedia.com, Skyscanner.com, Kayak.com
 3. Επαγγελματικά portals: Ιστοσελίδες που έχουν δημιουργήσει περιεχόμενο και λειτουργικότητα που μπορεί να είναι χρήσιμη για ανεύρευση εργασίας αλλά και συνεργασιών σε επαγγελματικό επίπεδο.
  Παραδείγματα: Kariera.gr, skywalker.gr, jobfind.gr, LinkedIn.com, Indeed.com, Monster.com, Glassdoor.com
 4. Υπηρεσίες κυβερνητικών portals: Ιστοσελίδες που δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν την λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών ενός κράτους.
  Παραδείγματα: Gov.gr, e-ΕΦΚΑ, e-Ταμείο, e-ΔΟΥ
 5. Υπηρεσίες κτηματομεσιτικών poertal: Ιστοσελίδες που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες που έχουν σχέση με αναζήτηση ακινήτων για πώληση ή ενοικίαση.
  Παραδείγματα: Spitogatos.gr, Zillow.com, Redfin.com, Trulia.com, Realtor.com

Συμβουλές / Βήματα

Η κατασκευή ενός Portal μπορεί να φανεί πολύπλοκη, αλλά με την σωστή καθοδήγηση των decision maker είναι εφικτό να δημιουργήθουν επιτυχημένες και λειτουργικές διαδικτυακές πύλες. Στην συνέχεια, θα εξετάσουμε τα βήματα που ακολουθούνται για μια επιτυχημένη κατασκευή portal, με έμφαση σε βασικές πτυχές που θα πρέπει να λάβει υποψιν του κάποιος που θέλει να δημιουργήσει ένα portal. Να σημειωθεί ότι επειδή οι τύποι portal μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί εμείς αναφέρουμε κάποια checkpoints που θα πρέπει να κάνετε. Εσεις, ανάλογα με το έργο που θέλετε να υλοποιήσετε θα πρέπει να επιλέξετε αν αυτό το checkpoint είναι σημαντικό για το έργο σας.

1. Καθορίστε τον Σκοπό και το Κοινό
Προτού ξεκινήσετε τον σχεδιασμό, καθορίστε ποιος θα είναι ο στόχος και ο σκοπός του portal. Είναι εμπορικό; Εκπαιδευτικό; Κοινωνικό; Καθορίστε το κοινό που θέλετε να φτάσετε και ποια θα είναι η χρησιμότητα του portal.

Κατασκευή portal στόχος

2. Επιλέξτε την Κατάλληλη Πλατφόρμα
Η επιλογή της σωστής πλατφόρμας είναι καίριας σημασίας. Για αρχάριους, συνιστάται η χρήση ευέλικτων και φιλικών προς τον χρήστη πλατφορμών όπως το WordPress. Για έργα portal που από την αρχή γνωρίζουμε ότι έχουν υψηλές απαιτήσεις (π.χ. κυβερνητικά portal εξετάζουμε εργαλεία κατασκευής ιστοσελίδων portal ανά περίπτωση).

3. Σχεδιασμός και Λειτουργικότητα
Κατασκευάστε ένα λειτουργικό σχέδιο που να συνδυάζει την εύρυθμη λειτουργία με μια αισθητικά ελκυστική σχεδίαση. Σκεφτείτε την εμπειρία του χρήστη και πώς θα αλληλεπιδρά με το portal.

4. Υιοθετήστε Εύκολα Εργαλεία
Για αρχάριους, η χρήση εύκολων εργαλείων είναι ουσιώδης. Υιοθετήστε plugins και εργαλεία που διευκολύνουν τη διαδικασία κατασκευής και διαχείρισης του portal.

5. Προσθέστε Περιεχόμενο με Καλή SEO
Δημιουργήστε περιεχόμενο που είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο για το κοινό σας. Χρησιμοποιήστε στρατηγικά στοιχεία SEO για να βελτιώσετε την ορατότητα του portal. Το SEO είναι ωφέλιμο σε ιστοσελίδες που το περιεχόμενό τους είναι ανοιχτό στις μηχανές αναζήτησης. Αυτες δεν είναι ιστοσελίδες όπου η πρόσβαση στο περιεχόμενο γίνεται μόνο σε εγγεγραμένους χρήστες.

6. Δοκιμάστε και Προσαρμόστε
Πριν από τη δημοσίευση, δοκιμάστε το portal σε διάφορους περιηγητές και συσκευές. Παρακολουθήστε την αντίδραση των χρηστών και προσαρμόστε κατάλληλα.

7. Συνεργασία με Επαγγελματίες
Εάν χρειαστεί, επικοινωνήστε με επαγγελματίες για συμβουλές. Ανάλογα με τον τύπο του portal που θα υλοποιήσετε μπορεί να χρειαστούν επιπλέον συνεργασίες.

8. Εκπαιδευτικό Υλικό
Δημιουργήστε εκπαιδευτικό υλικό για τους χρήστες σας. Ανεβάστε οδηγούς και tutorial που θα καθοδηγούν τους αρχάριους χρήστες.

9. Στρατηγική Προώθησης στα Κοινωνικά Δίκτυα
Χρησιμοποιήστε τα κοινωνικά δίκτυα για την προώθηση του portal. Δημοσιεύστε υλικό στο TikTok που να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα του.

10. Αναλύστε και Αναβαθμίστε
Καθοδηγείστε το portal σας με βάση τα δεδομένα. Αναλύστε τις επιδόσεις, την ανταπόκριση του κοινού και προσαρμόστε το περιεχόμενο σας για βέλτιστα αποτελέσματα.

Με αυτά τα βήματα, οι αρχάριοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα επιτυχημένο portal που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τους και του κοινού τους. Θυμηθείτε πάντα να εξερευνάτε νέες ιδέες και να προσαρμόζεστε στην εξέλιξη των αναγκών των χρηστών.

Κόστος κατασκευής ενός portal

Το κόστος κατασκευής ενός portal δεν μπορεί να υπολογιστεί πριν γίνει μελέτη των απαιτήσεων του έργου. Υπάρχουν έργα κατασκευής portal που αφού γίνει μελέτη μπορεί να υπολογιστεί το κόστος και έργα κατασκευής portal που γίνεται ναι μεν η μελέτη αλλά για να γίνει κυρίως η σύσταση της ομάδας που θα μπορέσει να υλοποιήσει το έργο. Εκεί το κόστος κατασκευής ουσιαστικά μετατρέπεται σε κόστος συντήρησης μιας ομάδας ατόμων η οποία θα ασχολείται full time με αυτό το έργο ή part time αλλά με συγκεκριμένο πλαίσιο ωρών ανά μήνα. Αυτό γίνεται γιατί μερικά portal είναι έργα που θέλουν συνεχή μεταβολή και πολλές εργατοώρες για το ξεκίνημά τους. Εργατοώρες που περιλαμβάνουν μέσα και συμβουλευτικές υπηρεσίες και ανάλυση αναγκών κλπ.

Θα προσπαθήσουμε σας δώσουμε μια ιδέα για το τι μπορεί να επηρεάσει το κόστος κατασκευής ενός portal έχοντας υποψιν την κατασκευή ενός ειδησιογραφικού portal που είναι και πιο συνηθισμένο και πιο απλό συγκριτικά με κάποια άλλα από αυτά που αναφέραμε. Επίσης, ο όρος portal στην Ελλάδα χρησιμοποιείται από πολύ κόσμο όταν συζητάει για ειδησιογραφικά portal. Βέβαια, όπως είδαμε παραπάνω δεν είναι μόνο ειδησιογραφικής μορφής τα portal.

Το κόστος κατασκευής ενός ειδησεογραφικού portal μπορεί να καθοριστεί από διάφορους παράγοντες. Ορισμένοι από αυτούς περιλαμβάνουν:

Κόστος κατασκευής portal

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοσελίδας:
Η ποιότητα και η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού και της ανάπτυξης της ιστοσελίδας επηρεάζουν το κόστος. Ένα εξειδικευμένο και προσαρμοσμένο σχέδιο μπορεί να αυξήσει το κόστος.

Δυνατότητες και Λειτουργικότητα:
Η προσθήκη προχωρημένων λειτουργιών, όπως συστήματα ειδοποιήσεων, αναζήτησης, οπτικοποίησης δεδομένων κ.λπ., μπορεί να αυξήσει το κόστος.

Διαχείριση Περιεχομένου:
Ένα ειδησιογραφικό portal χρειάζεται αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) για τη δημοσίευση και τη διαχείριση άρθρων, βίντεο, φωτογραφιών κ.λπ.

Ασφάλεια και Προστασία Δεδομένων:
Ένα portal πρέπει να είναι ασφαλές, με ενσωματωμένα συστήματα προστασίας από κακόβουλες επιθέσεις και διαρροές δεδομένων.

Συμβατότητα και Απόκριση σε Κινητά Τηλέφωνα:
Η διασφάλιση ότι το portal λειτουργεί αποτελεσματικά σε διάφορες συσκευές και περιβάλλοντα προσθέτει στο κόστος.

Επαγγελματικές Υπηρεσίες και Υποστήριξη:
Οι επιπλέον υπηρεσίες, όπως εξειδικευμένη εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη και συντήρηση, μπορεί να προστεθούν στο κόστος.

SEO και Συμβουλευτική:
SEO Έρευνα Λέξεων-Κλειδιών: Η διεξαγωγή έρευνας για λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τον ειδησιογραφικό τομέα επιπλέον κοστίζει.
Συμβουλευτικές Υπηρεσίες: Η συμβουλευτική για τη βέλτιστη στρατηγική περιεχομένου και SEO προσθέτει στο κόστος.

Project Management και Ανάλυση Αναγκών:
Διαχείριση Έργου: Η διαχείριση του έργου και ο χρόνος απαιτούν πόρους και ικανοτήτων.
Ανάλυση Αναγκών Χρήστη: Η κατανόηση των αναγκών του κοινού επηρεάζει το συνολικό κόστος της διαδικασίας.

Αυτοί οι παράγοντες αντιπροσωπεύουν σημαντικά κριτήρια που συνδέονται με τη διαμόρφωση του τελικού κόστους ενός ειδησεογραφικού portal, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες ανάγκες και στόχους του έργου.

Κατασκευή Ιστοσελίδων Portal από την Tryseo

Εάν σκέφτεστε τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας τύπου portal ή κάποιας άλλης ιστοσελίδας, η Tryseo είναι εδώ για να σας βοηθήσει να φτάσετε το όραμά σας στην πραγματικότητα. Προσφέρουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες κατασκευής ιστοσελίδων και portal, συνδυάζοντας τεχνογνωσία και δημιουργικότητα. Επιπλέον, παρέχουμε υπηρεσίες διαφήμισης και προώθησης ιστοσελίδων με μια γκάμα υπηρεσιών που είναι χρήσιμες ανά περίπτωση. Επικοινωνήστε μαζί μας για για να ορίσουμε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το έργο σας.